Idag är innebandy Sveriges största inomhussport. Sedan 60-talet har sporten börjat knata sig in på det svenska sport utbudet och under 80-90 talet växte det snabbare än någon kunnat tro. 

Under 70-talet började de första klubbarna för innebandy startas. Sala var först ut och sedan fortsatte det ut i landet. Alla åldrar spelade den populära inomhussporten och redan tidigt 80-tal grundades den Svenska Innebandyföreningen och det blev snabbt en del av Riksidrottsförbundet. 1996 spelades innebandy för första gången i VM och Sverige är faktiskt en av dem länderna som tagit hem flest VM guld

Hur spelas innebandy?

Innebandy är en sport som spelas med klubba och boll, inomhus, därav namnet innebandy. Klubborna ska vara mellan 85 och 105 centimeter långa och detta beror på hur lång du är som spelare. Bollen är gjord i plast och har 26 hål, den har även en grövre yta för att vara stabilare än om den hade varit slät. Spelarna på plan bär vanligtvis inga skydd men målvakterna har skydd för att inte ta skada av bollarna som skjuts mot målet. 

Sporten spelas vanligtvis på en plan som är 40×20 meter och matcherna pågår i 20 minuter och upprepas 3 gånger. Som i andra sporter kan matcherna pausas om det begås regelbrott och dessa kan bestraffas med frislag för andra laget, varningar eller utvisningar. Exempelvis kan regelbrott vara att du nickar bollen, tar bollen med handen eller ha klubban i för hög höjd. 

Mixa till det

Om du vill göra innebandy lite roligare under en speciell tillställning kan du testa såpabandy. Detta är precis som det låter, du spelar innebandy på såpa. För att göra detta behöver du endast enstaka saker och vi listar dem nedan.

  • Presenning som mäter ca 14×8 meter
  • Innebandyklubbor till antalet spelare
  • Innebandyboll
  • 10 liter såpa

Enklast är att spela matchen 3 minuter, för mer orkar du nästan inte efter att ha sprungit runt på såpan. 3 mot 3 spelare är även att rekommendera. De enda två reglerna är att inte nudda bollen med handen och du får inte kasta klubban. Lycka till och spela försiktigt!

Stäng meny