Om det är en tävling, då finns det alltid sätt att fuska sig till en vinst. Detta är såklart inte lagligt och den som fuskar riskerar att bli avstängd eller diskvalificerad från tävlingen. Det går att fuska på flera olika sätt, till exempel genom doping och matchfixning.

Doping

Många av er känner förmodligen till doping som innebär att du tar mediciner för att öka din fysiska styrka. Detta gör en del idrottsmän för att ha större chans att vinna en tävling. Dessa droger samlas under ett och samma namn, vilket är AAS (Anabola Androgena Sterorider). Det kan ge dig en starkare prestation inom idrotten men de har också många bieffekter. Hos män kan det framkalla aggressionsproblem, depression, acne och förändrad sexlust. Hos kvinnor kan menscykeln bli oregelbunden, rösten bli mörkare och även få ökad behåring på kroppen. Det kan även påverka nervsystem, hjärta och blodomlopp.

Innan tävling finns det många tester som du som tävlande måste genomföra innan och efter tävlingar som kan visa att du har mediciner i kroppen. Skulle det vara så att droger upptäcks i kroppen efter dessa tester blir du diskvalificerad från tävlingen och kan även bli avstängd från att tävla i framtiden. Hur lång tid du blir avstängd bestämmer antidopingreglementet.

Matchfixning

Du kan även fuska i en tävling utan att påverka kroppen fysiskt. Matchfixning innebär att den tävlande tar emot pengar för att manipulera resultatet i en tävling. Det kan vara att den tävlande avsiktligt förlorar eller fuskar med siffror. Varför dem gör på detta vis är för att det kan gynna någon annans vinst på spelmarknaden i ett bett eller liknande.

Matchfixning är ett stort problem och det förekommer inom många olika sporter. Det har varit många fall genom tiderna i Sverige och det har varit flera spelare som blivit avstängda. Det har varit ett så pass uppmärksammat problem att i fotbolls VM har spelarna blivit informerade om matchfixning och om de upplever något konstigt eller misstänker något ska de rapportera in det direkt. 

Spelmarknaden

Sedan länge har man hos flera onlinecasinon kunna lägga bett på matcher för att vara med och spela om stora summor med pengar. Många gör detta för att öka chanserna att håva in storvinsten men många gör det också som en social aktivitet, att spela tillsammans. 

Det du gör att att du väljer resultaten som du tror kommer vara de slutgiltiga och sedan är det bara vänta och titta på matchen! Detta gör om inte annat matchen mycket mer spännande när du vet att det är pengar som står på spel. 

Betting är kul och socialt men det är även många som har problem med att spela för mycket. Om det är så att du eller någon i din närhet behöver hjälp så finns det hjälp att få. På sluta-spela.se kan du läsa mer och ta reda på vart du kan söka hjälp.

Stäng meny